Tehnologia Microtunnelling este indicată mai ales în cazul conductelor cu scurgere gravitațională (apă menajeră, canalizare etc.), sau în cazul în care este necesară pozarea conductelor cu o precizie ridicată


Prin această tehnologie fără săpătură de forare și pozare conducte, se pot poza conducte de diametre între 200-3500 mm. Esența tehnologiei constă în controlarea permanentă a orientării capului de foraj cu dispozitive electronice. Mașina de forat tip microtunnelling sau MTBM este exploatată de la distanță, operațiune care se efectuează de către operatorul de control al mașinii, de la o cameră de control de pe suprafața solului.

Operatorul primește date despre locația mașinii, dispozitivele de orientare și cele hidraulice pe computer, prin intermediul unei console. Cele mai multe mașini sunt dotate, de asemenea, cu camere video pentru a da operatorului mai multe informații.Introducerea conductei se execută de către un utilaj hidraulic de împingere a țevilor poziționat în gura de plecare și se face concomitent cu forajul și excavarea solului.

Avantajele tehnologiei Microtunnelling:

Principalele faze tehnologice:

  1. Este ideală pentru pozarea conductelor cu o precizie ridicată.
  2. Se asigură controlul permanent al orientării în spațiu a capului de foraj (înclinație pe verticală, deviații pe orizontală).
  3. Orientarea capului de foraj se efectuează cu raza laser.
  4. Odată cu înaintarea capului de foraj se pozează conducta care este împinsă de utilajul hidraulic.
  1. Executarea gropilor de pornire și de sosire
  2. Introducerea în groapa de plecare a capului de foraj tip scut și a utilajului hidraulic de împingere
  3. Procedeul de foraj propriu-zis: avansarea în teren a capului de foraj rotativ
  4. Odată cu înaintarea capului de foraj se pozează țeava > împinsă de utilajul hidraulic