METODA "PIPE-JACKING"

INTRODUCEREA PE ACELAŞI TRASEU A UNEI NOI CONDUCTE DIN HDPE

Informatii utile

Puteți descărca prezentările noastre, pentru a le citi mereu de PC, telefon sau tabletă.

Odată cu creșterea sensibilității populației marilor orașe vis-à-vis de santierele de lucrări la suprafață, precumșsi cerințele de soluții ieftine pentru remedierea defecțiunilor ce pot apărea la rețelele de alimentare și canalizare, au condus la apariția tehnicilor de reabilitare și modernizare a acestor rețele fără a mai fi nevoie de săpături.

Pipe-Jacking – este o tehnologie de înlocuire a rețelelor de conducte (gaz, apă, canalizare) care datorită gradului de uzură ( îmbătrânire) nu mai prezintă siguranță în funcționare.

Această tehnologie constă în spargerea vechii conducte prin introducerea unui așa-zis “con de spargere” și înlocuirea acesteia cu o alta, de dimensiuni egale sau sensibil mai mari, utilizând același traseu prin tragerea sau împingerea noi conducte de către conul de spargere.

În comparație cu procedeul uzual de modernizare cu țevi de PEHD, prin acest procedeu se pot introduce conducte cu diametru egal sau chiar mai mare decât diametru conductei-gazdă, fără a fi necesară săparea de șanțuri. Conductele care pot fi înlocuite prin tehnologia de “pipe-cracking” sunt de obicei realizate din materiale cum ar fi: fonta, oțel, beton simplu, azbest, PVC, polietilenă.

Betonul armat poate fi de asemenea înlocuit cu succes în cazul în care acesta nu este armat puternic sau dacă este deteriorat substanțial.

Acest cap este cuplat la un troliu cu putere de tragere de minim 10 T, controlat electronic pentru executarea unei trageri constante. De asemenea acțiunea troliului se coordonează cu capul de spargere, pentru a facilita înaintarea uniformă a acestuia și a conductei cuplate la acesta.

Presiunea de aer necesară pentru percuție este asigurată de către un compresor printr-un furtun care este introdus prin noua conductă și este conectat la partea din spate a dispozitivului de spargere.

Groapa de lansare a dispozitivului de spargere și a noii conducte trebuie dimensionată în așa fel încât să permită “curgerea” acesteia fară să depașească raza maximă de curbură specificată de producător – dimensiunile optime pentru groapa de lansare sunt: lungime – 4 m și lățime – 2 m.
În funcție de adâncimea de pozare și diametrul conductei și implicit al razei de curbură permise se pot alege mai multe tipuri de șanțuri de lansare.

O altă variantă este utilizarea unui utilaj de tragere cu capacitatea în funcție de diametrul noii conducte și de materialul de fabricație al conductei de înlocuit. Utilajul va fi amplasat în dreptul gropii de sosire a tronsonului de reabilitat.

Firma ULTRAJET SRL dispune de utilaje cu putere intre 11 si 100 tf, cu care se pot executa lucrări de “pipe jacking” pentru conducte cu diametre cuprinse între 80 și 2000 mm. Utilajul este prevazut cu tije metalice care se îmbină între ele pentru a forma un lanț de lungimea tronsonului de reabilitat. La capătul proximal a tronsonului, la acest lanț de tije se va angrena capul de spargere a conductei.

Dupa atașarea capului de spargere la țeavă de HDPE și la tijele aparatului de tragere, se începe operațiunea de “pipe-jacking”.

În cazul conductelor casante (din fontă, material ceramic, PVC sau beton), prin avansul conului de tragere se produce spargerea conductei gazdă în fragmente de diferite dimensiuni și impingerea lor înspre exterior. În cazul conductelor din materiale flexibile (PE) prin avansul conului de tragere acestea vor fi taiate longitudinal și dislocate astfel încât vor forma o anvelopa în jurul noii conducte.

Pe măsura ce țeava de HDPE avansează pe traseul vechii conducte, se demonteaza tijele de la utilajul de tragere. La finalizarea lucrării se vor amplasa sau se vor executa cămine de vizitare sau de vane la capetele noii conducte. Noile conducte se vor racorda la caminele de vizitare prin fittinguri.

În cazul în care proiectul nu prevede cămine de vizitare în dreptul gropilor de pornire-sosire, tronsoanele de conductă se vor uni prin introducerea și sudarea unei secțiuni de conductă specială între capetele tronsoanelor de conductă amplasate prin “pipe-cracking”. După finalizarea lucrarilor de racordare la rețea, se face dezinfectarea conductei și darea în funcțiune.