tel: 0743 143 333    email: office@ultrajet.ro

Foraj

Forajul orizontal și fracturarea hidraulică au fost folosite cu succes și în deplină siguranță de foarte mulți ani în întreaga lume, cu scopul de a exploata resursele de țiței și gaze naturale. În ultimii zece ani, cele două tehnologii au fost folosite împreună pentru a permite exploatarea gazelor naturale captive în argilite aflate la mare adâncime–o importantă posibilă sursă de energie pentru Europa.

Pentru a ajunge la argilite unde gazul natural este captiv, o sondă este forată vertical la câteva mii de metri adâncime. Mai precis, la o adâncime de trei-patru km, adică de zece ori înălțimea turnului Eiffel. Așadar, la mare distanță de apele subterane.

Sonda este căptușită cu mai multe straturi de oțel și ciment care o izolează de acviferele și formațiunile geologice pe care le străpunge. Această cămășuire a sondei acționează ca o barieră ce protejează apele subterane de fluidele care sunt pompate prin sondă și de gazul natural care este eliberat și colectat în interiorul puțului de forare.

În momentul în care sonda este forată la adâncimea dorită, se trece la forajul orizontal pe o distanță de aproape 1.500 m pentru a putea acoperi o suprafață cât mai mare a stratului de argilă. Prin această metodă este nevoie de forarea a mai puține sonde pentru a exploata zăcământul, scăzând implicit necesarul de teren pentru operațiunile de foraj.

Când forajul ia sfârșit, se introduce carcasa de oțel în secțiunea orizontală a sondei. Apoi, de jur împrejur, se pompează ciment pe lungimea carcasei pentru a etanșeiza permanent sonda și a împiedica orice scurgere de gaze sau de lichid atunci când sunt aduse la suprafață.

Pentru ca gazul dislocat să poată ajunge din argilite în sondă sunt făcute mici perforații (găuri) cu ajutorul unui pistol în carcasa de oțel și ciment orizontală până în argilite. Fracturarea hidraulică–presupune pomparea sub presiune a unui fluid în interiorul sondei–este folosită pentru a crea fracturi în rocă și a permite astfel gazului natural să ajungă în puțul sondei și de acolo să urce la suprafață.

În Statele Unite ale Americii, fluidul utilizat în această procedură este alcătuit în mod obişnuit din 99.5 procente de apă şi nisip, şi 0.5 procente din aditivi. Fiecare formaţiune geologică este unică şi ar putea necesita reţete diferite de fluid. Nisipul are rolul de a ține fracturile deschise pentru a permite scurgerea gazului. Aditivii chimici folosiți sunt similari cu produse care se găsesc în orice casă. Rolul lor este de a împinge nisipul în fracturi, de a proteja echipamentul de proliferarea bacteriilor și de a curăța sistemul.