tel: 0743 143 333    email: office@ultrajet.ro

Camasuire cu tub compozit Liner

http://cms.ultrajet.ro/img/slide2.jpeg http://cms.ultrajet.ro/img/slide3.png

Metoda de reabilitare prin cămășuire, actualmente din punct de vedere al tehnicii, este cea mai calitativă metodă de recondiționare a conductelor de presiune și a conductelor cu curgere gravitațională.

Cele mai multe rețele de conducte (gaz, apă, canalizare, rețele tehnologice pentru agent termic) sunt deja îmbătrânite și din ce în ce mai des se ivesc lecaje și scurgeri care din motive de siguranță și de economie, trebuie foarte rapid reabilitate. Pentru recondiționarea acestor conducte s-au impus în ultimii ani din ce în ce mai mult așa numitele tehnologii NO DIG – adică tehnologii de recondiționare fără decopertare.

http://cms.ultrajet.ro/img/poza2.jpeg

Tehnologia de cămășuire cu tub compozit liner are origine în Japonia unde s-a căutat o soluție tehnică pentru evitarea scurgerilor din conductele deteriorate din cauza cutremurelor dese din zona respectivă.

În timp foarte scurt tehnologia s-a dezvoltat și este astăzi una din cele mai performante metode de recondiționare pentru conducte de gaz, conducte petroliere, conducte de apă potabilă și apă reziduală și cele din industria chimică.

Avantajele tehnologiei de cămășuire cu tub compozit – Liner:

 • Este o metoda de reabilitare fara sapatura care nu presupune disconfortul intalnit la reabilitarea cu sapatura
 • Polietilena are caracteristici de material acceptat pentru potabilitate
 • Polietilena are rugozitate foarte scazuta (se imbunatateste rata de debit sunbstantial)
 • Polietilena are rezistenta structurala ridicata
 • Respecta rezistenta la teste de presiune
 • Se pot executa lungimi de pana la 600m intr-o aductiune de instalare
 • Nu este influentata de degradarea in timp a conductelor gazda - nu se creeaza microfisuri datorita crapaturilor din conducta gazda Premo
La metoda pe care o prezentăm se introduce un tub compozit în conducta care urmează a fi reabilitată. Anterior introducerii tubului în conducta-gazdă, acesta este impregnat cu o rășină reactivă aleasă în funcție de destinația conductei. După introducerea în conductă, rășina impregnată în tub va fi polimerizată, astfel obținându-se practic o nouă țeavă cu calități deosebite.

Această metodă performantă se poate aplica la conducte cu diametre cuprinse între DN 100 și DN 2000 în funcție de diametrul cerut pe secțiuni, până la lungimi de 600m. Folosind tehnologia de cămășuire cu tub compozit (LINER) pot fi reabilitate conducte de gaz, conducte petroliere, conducte de apă potabilă și apă reziduală și cele din industria chimică.

Tubul este omologat pentru apă potabilă conform cerințelor normelor a formularului DVGW – Arbeitsblatt W 270.

Procedeul permite parcurgerea curbelor de 45° în cazul:

  1. Conductelor de apă potabilă
  2. Conductelor de gaz
  3. Conductelor transportoare de medii petroliere
  4. Conducte de apă reziduală sub presiune
  5. Conducte din industria chimică
  6. Conducte cu curgere gravitațională de apă reziduală etc.

La o conductă înca portantă recondiționarea prin metoda “re-lining” este, din punctul de vedere al tehnicii actuale, cea mai modernă și eficientă metodă de recondiționare a conductelor de presiune. Această metodă oferă totodată avantajul de recondiționare a conductelor fără decopertarea acestora.

Principalele faze tehnologice:

 1. Inspectie preliminara (cctv), curatire, operatii de by-pass a debitului, inspectie video pre-instalare
 2. Pozarea materialului de camasuire prin: tragere (pull-in), inversie cu presiune de aer, sau inversie cu presiune de coloana de apa
 3. Polimerizarea prin: tratament termic cu abur sau apa fierbinte, tratament cu raze UV, rasini speciale, sau tratament cu presiune de aer
 4. Recuperare in functiune prin debitare, deschiderea si reabilitarea racordurilor, inspectie vide post-instalare

Prin procedura de cămăşuire cu tub conform DIN EN 13566-4, DWA -M 143-3 şi RSV 1, se realizează ţevi produse şi întărite la faţa locului pentru conductele de canalizare. Sistemul este alcătuit dintr-un tub elastic cu fibră de sticlă impregnată cu o răşină reactivă (de regulă răşină poliester nesaturată) şi foliile adiţionale Tubul de cămăşuire este introdus în conducta de reabilitat cu ajutorul rolelor de tractare, de regulă cu troliu-suport, este tras pe pacher şi aşezat pozitionat pe circumferinta conductei cu ajutorul aerului comprimat. Întărirea se face cu aplicarea unei surse de lumină UV. Întregul proces de întărire este verificat şi documentat cu senzori încorporaţi.Rezultatul este o ţeavă de plastic flexibilă, fără suduri şi suportabilitate statică.

Materialul de cămăşuire ("liner") poate fi utilizat pentru reabilitarea ţevilor din beton, beton armat, argilă refractară, ciment armat cu fibre, material plastic armat cu fibre de sticlă (GFK), PVC U, polietilenă de înaltă densitate (PE-HD) şi otel.